MAD FRA NATUREN

IMG_2239Nørrebro er mit hjem og et fantastisk sted. Men der kan gå lang tid mellem, at jeg kommer ud på landet. Altså ud i naturen, hvor man kan plukke buketter af vilde blomster og gå på opdagelse i naturens spisekammer.

Når toget suser ud af København, går jeg med det samme i gang med at drømme om, hvad årstiden kan byde på. Hvad jeg mon kan finde i min have – som er hele naturen – og hvad mon jeg kan lave af det.

Når man går på opdagelse i naturens fantastiske smage, syntes jeg det bedste er at eksperimentere så meget som muligt og derfor laver jeg sjældent den samme ret to gange, det afhænger af hvad jeg finder, og hvad jeg har i køleskaber. Jeg har dog prøvet at skrive nogle opskrifter ned. Og samtidig skrevet lidt om de forskellige planter, jeg har fundet.  Når man prøver sig frem og bruger det man lige har, bliver det altid rigtig godt, fordi de gode, sunde og naturlige råvarer gør det hele. Jeg håber dette indlæg vil inspirere og give dig mod på at gå på opdagelse.

BLÆRETANG

IMG_2240Tang er en fantastisk og sund snack. Den kan tørres i i ovnen, så bliver den til lækre tang-chips ellers kan den hakkes og blive til lækkert knækbrød. Der findes mange forskellige slags spiselig tang, jeg har haft stor succes med at finde og spise den helt almindelige blæretang. Den findes langs mange danske kyststrækninger. Den er bedst, hvis den er frisk, så det er godt at vade lidt ud i vandet og tage de grønne fine planter, der sidder fast på sten eller ligende. Husk at skylle tangen godt for sand. Brug en saks til at klippe de yderste og mest grønne dele af tange af, det er disse der er bedst at bruge.

Tang smager super godt og skulle eftersigende være rigtig sundt og indeholde mange vitaminer, mineraler og kostfibre.

IMG_2252Tangknækbrød
4 dl kerner/nødder (solsikke, græskar, hørfrø, sesam, mandler, cashew )
1,5 dl ruggryn / speltgryn / havregryn
3 dl ølandshvedemel / hvedemel
1 tsk bagepulver (hvis du har det)
1 dl olie – (efter eget valg)
1-2 håndfulde groft hakket og blancheret blæretang
2 dl vand

IMG_2259

Rør alle ingredienserne godt sammen. Rul dejen ud på to bageplader mellem 2 stykker bagepapir. Bag knækbrødet i cirka 20 minutter ved 190 grader. Til knækbrødet bliver let gylden i farven.
Når det er afkølet kan det brækkes i passende stykker.

Tangchips
Klip tang i rigelige mængder i stykker og gnid det med en god olivenolie. Bag det i ovnen ved svag varme til det er sprødt. hvis du har tid til det kan du tørre det langsomt ved svag varme ca 50 grader men du kan også sætte temperaturen højere så går det hurtigt, men hus kat holde øje. Det bliver en del mindre når det bliver varmet op i ovnen, så bag derfor rigeligt.

BRÆNDENÆLDER

IMG_2275Brændenælder er meget sunde og smager godt. De er fyldte med A- og C-vitamin, kalium og jern. Hvis man har en saftpresser, kan man presse brændenælderne og bruge dem i vitamindrikke og smoothies. Desuden kan de bruges i brød, boller og i knækbrød lige som tang, og endda sammen med tang. Brændenælder kan bruges I alle mulige former for samenkogte retter, supper, saucer og lasagne, lidt lige som spinat.

Man skal passe på to ting, når man plukker brændenælder, for det først ikke at brænde fingrene og for det andet ikke at tage gamle kedelige blade og skud.

Brændenældesuppe med gul snerre
IMG_22211 l brændenældeblade
vand og salt
1 løg
2 fed hvidløg
smør eller olie
2 laurbærblade
200 g nye kartofler
250 g gulerødder eller andre grøntsager f.eks porre, ærter eller hvad du lige har
en god bullion
Revet muskatnød
Gul Snerre til pynt
Kyllingekød skåret I terne
Urter efter smag
olie

Svits løg og hvidløg let og kog dem med kartofler og gulerødder eller andre grøntsager i ca. 20 min, sammen med bouillon. Pil bladende af brændenælder og kog dem ca. 10 min.
Kom resten af bouillonen i gryden sammen med laurbærbladene. Smag til med friskkværnet peber og muskatnød.
Svits kylling på en pande sammen med gode krydderier f.eks. hvidløg, karry og peber til det er næsten sprødt. Drys det over suppen sammen med den spiselig blomst Gul Snerre.

HYLDEBLOMSTIMG_2211

Hyldeblomst dufter fantastisk og giver maden en dejlig sødme.

Hyldblomstesaft
Der findes mange opskrifter på Hyldeblomstdrik og det handler mest af alt om at finde en der passer til éns smag, specielt med den passende mængde sukker og citron. Man kan dog lave den med stevia. Hvis der ikke er særlig meget sukker i så er det en god ide at fryse det. Sukkeret kan da sagtens skæres ned i de opskrifter man kan finde.

Klassisk Hyldedrik
IMG_2215
60 fuldt udsprungne hyldeblomst-skærme
1 kg økologisk rørsukker
60 g citronsyre
6 økologiske citroner i skiver
3 liter kogende vand

Atamon til konservering af flasker

Opløs sukker og citronsyre i det kogende vand. Hæld det over citron og hyldeblomstskærmene. Lad det hele stå i tre dage under låg og omrør med mellemrum. Si saften og kom den på flasker skyllet med atamon.

IMG_2227

Hyldeblomstpandekager
Tilsæt 1-2 håndfulde hyldeblomster (klip stilke af) til din yndlings pandekage opskrift, her har jeg tilsat dem til nogle amerikanske pandekager, det gør dem ekstra friske og får dem til at smage af sommerdag.

Hvis det skal være ekstra lækkert så kan man lave en gele med hyldeblomster og servere til.

SKVALLERKÅL, SYRE OG MÆLKEBØTTEBLADE

IMG_2247Skvalderkålen er sund. Den indeholder sunde vitaminer og mineraler. Planten er lidt lige som rucula eller persille og kan bruges i salater, i pesto, i en omelet eller i lasagne eller en lækker sovs til pasta eller nye kartofler. Jo mindre og yngre skud, jo bedre. Det samme gælder for syre, der dog er lidt mere syrlig i smagen og skal bruges i mindre mængder og gerne sammen med andre ting. Mælkebøtteblade bliver modsat lidt bitre, men det handler alt sammen om smag og behag, og der er ingen tvivl om at alle tre urter har mere smag end de salatblade man kan finde i supermarkedet, det er bare et spørgsmål om at finde det der passer éns smagsløg bedst.

Pesto til Pizza og andet
IMG_22543-4 store håndfulde skvalderkål (eller/og syre og mælkebøtteblade)
25 g. Mandler eller andre nødder/kerner
1 dl. Olivenolie
4 spsk parmesan ost (brug anden hård ost, hvis du ikke har parmesan)
½ fed hvisløg
Salt og peber
Alt blendes sammen og man har en dejlig pesto man kan bruge på brødet, på en salat eller her på en hvid-pizza med kartofler og en lækker salami.

IMG_2238

Syre/skvalderkål Omelet
4 æg
2-3 storehåndfulde skvalderkål/syre
lidt mælk / fløde
salt og peber
olie / smør til stegning
Revet ost
Pynt med tomat og andre urter efter smag

Hak syre/skvalderkål groft. Pisk æg og mælk sammen med salt, peber og skvalderkål/syre. Steg det ved svag varme til æggemassen er stivnet, gerne under låg. Når der er ved at være færdig er det lækkert at drysse revet ost på toppen så det kan smælte på toppen.

VILD OREGANO(VILD MERIAN), RØLLIKE OG ANDRE KRYDERIER

IMG_2219

Naturen bugner faktisk af krydderurter som f.eks. røllike, oregano og ramsløg. I sommer månederne behøver man slet ikke købe dem i supermarkedet, man kan nemt finde dem i naturen.

Røllike er ret bitter, men smager rigtig godt, hvis det steges i smør og drysses på f.eks. æggemadder.

Oregano kender vi, den kan bruges i mange specielt italienske retter og ramsløg er fantastisk i pesto.

Brændnælder og skvallerkål kan også bruges som krydderi, men også mælkebøtte og skovsyrer er gode. Der findes også en hel række blomster, der er gode i salater og som pynt på desserter f.eks. stedmoderblomst, der også skulle have gode rensende egenskaber og kan give en sund hud.

KIRSEBÆR

IMG_2263Kirsebærs indhold af vitaminer og mineraler passer godt til menneskets krop og det siges, at de har kan rense kroppen. Kirsebær er god mod gigt- og bindevævssygdomme, da kirsebær indeholder store mængder af kalium, der er vanddrivende. Zink indholdet stimulerer stofskiftet og stimulerer de hormoner, der påvirker sindet – altså en slags lykkemedicin. Kirsebær indeholder dog også en masse sukker, så det skal man også lige tænke på.

Det tager altid meget lang tid at udstene kirsebærene, men hvis man ser på det som en hyggelig afstessende aktivitet, man kan være sammen om, så går det faktisk legende let.

IMG_2273Kirsebærtærte
1 portion mørdej (find opskrift på nettet)
ca. 800 g kirsebær (udstenet)
3 spsk sukker
en stang vanille
revet skal fra 1 øko citron
Creme Fraise

Lav en klassisk mørdej. Ca. ¼ af dejen skal bruge til ”gitter” låget på toppen af tærten. Resten af dejen rulles ud og lægges i et smurt tærtefad. Forbag bunden (efter den har stået på køl i ca. 30 min) i varmluft i ca. 10 min ved 200 grader. Bland sukker, vanilje og citronskal i en skål og tilsæt derefter kirsebær. Fordel bær på tærtebunden og drys med sukker. Lav et gitter låg til at ligge over. Bag tærten i ca. 15 min ved 175 grader i varmluft til låget fint gyldent.

IMG_2293

Kirsebærsovs og Kirsebærmarmelade

Kirsebær marmelade er ikke så almindeligt, men smager dejligt og kraftfuldt, og kirsebærsovsen er jo et hit at lave om sommeren og gemme til jul, hvor man kan mindes de dejlige varme sommerdage.

Kirsebærsovs
500 g  kirsebær, friske og udstenede
1 dl rom (gerne mørk)
½ tahiti vanillestang
1 appelsin, saft af
3 spsk sukker.

Kog lagen samen og kom derefter bær i og giv dem et opkog.

HAVTORN

IMG_2976Frugterne er utroligt vitaminrige. Foruden et meget stort C–vitaminindhold, indeholder de bl.a. A–, B–, E– og P–vitaminer desuden er Havtorn rig på carotenoider og polyumættede fedtsyrer. Desuden hat planten virkning på faktorer, der styrer appetitten og energiindtaget hos overvægtige havtorn siges at påvirker kroppens mæthedssignaler. Studier har indikeret, at havtorn kan virke mod en række sygdomme som diabetes, hjerte-karsygdomme, kræftrisiko og blodpropdannelse. Så det er bare med at spiseløs

De orange frugters smag er syrlig, men efter frost bliver de noget mildere. Havtorn kræver tålmodighed der er tjørne på busken og hvis man prøver at plukke dem splatter de ud mellem fingrene. Det nemmeste er at skære grene med mange frugter af og komme dem i fryseren et døgns tid hvorefter frugterne kan bankes af. Grunden til dette er at de mangler det enzym der får andre bær og blade til at slippe, smart for bærret og for fuglende men ikke for os der er på jagt efter de små guldklumper.

Havtorn marmelade med vilde æbler
350 g. Havtorn
1 dl. Vand
200 g. Skrællede æbler
200 g. sukker
evt. melatin og atamon

Skræl æbler og skyl bærrene og kog dem i vandet med sukker til æblerne næsten er kogt ud. Tilsæt melatin og kom derefter marmeladen på skolede glas skyllet med atamon

HYBEN

IMG_2979Hyben indeholder mange vitaminer især C – vitaminer og der er flere forsøg på at udregne hvor mange appelsiner der skal til for at få det samme som en lille hyben, og det er altså ret mange. Danske hyben er særligt gode fordi jo koldere et klima hyben vokser i, desto mere C-vitamin indeholder bærrene.

Hyben-æble marmelade 
800 g rensede hyben
600 g skrælled æbler i både
ingefær efter smag og behag
2 dl vand
3 dl rørsukker
Vaniljestang
evt. melatin og atamon

Kom det hele i en gryde og lad det koge til det har den ønskede konsistens og kom derefter marmeladen på skolede glas skyllet med atamon

MIRABELLER

Mirabeller er modne fra omkring august og så bugner naturen af dem, det er nemt at plukke poser og kurve fulde af dem. Mirabellerne her er fundet på Amgerfælled, hvor der er masse vis af dem, der er mange der diskuterer om det kan være farligt at spise mirabeller der har vokset i byen, min mening er at de små mængder jeg spiser er helt uskadeligt, set i sammnehæng med de ting der ellers er at finde i vores mad. Mirabeller indeholder blandt andet A-vitamin betakaroten, C-vitamin og kalium. Mirabeller findes i mange forskellige sorter og smagen kan også variere meget. De smager godt og er naturens vilde blommer, det er dejligt at fylde lommerne med dem og spise dem når man går tur men de er også gode at bruge til syltetøj og chutney. Jeg laver marmelade af de gule den bliver meget fin og sart i smagen og smager godt på ost. Af de lilla mirabeller laver jeg chutny: her er en opskrift:

1 kg mirabeller uden sten
4 dl eddike ( vælge selv om det skal være rødvinseddike, æbleeddike eller almindelig eddike)
300 g rørsukker
3 hele chilier (styrke efter smag og behag)
2 løg
4 fed hvidløg
3 kanelstænger
1 spsk korianderfrø
en lille håndfuld kardemommekapsler
3 spsk hel sennep

Hak løg og hvidløg groft og svits dem meget let i en gryde. Put de hele i en gryde og la det koge gerne i et par timer til væden er kogt ind. Fjern krydderier, du kan få øje på, det er en smagssag om kan gerne vil have dem i den færdige chutny. Kom chutneyen i skoldede glas skyllet i Atamon og sæt låget på med det samme. Kan anvendes til alle mulige forskellige sammenkogte retter og giver dem et pift og bringer minder frem fra den danske sensommer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one + ten =